Oordeelloos zijn…

Niet oordelen, kan dat eigenlijk wel?

Oordelen is één van de eerste lessen die we krijgen. Je kunt het woord vervangen door vergelijken. Als je jezelf vergelijkt met anderen ben je automatisch bezig met oordelen. Ofwel de ander is beter dan jij (daarmee veroordeel jij jezelf) ofwel jij bent beter dan de ander (waarmee je de ander veroordeelt). Dat vergelijken is ons ingegoten met de paplepel. Competitie wordt gezien als iets positiefs. Als je goed presteert, word je beloond.

Het is eigenlijk wel grappig dat de held in sprookjes heel vaak (de derde, vaak domme) boerenzoon is. Hij vindt het geluk door zijn hart te volgen. Vaak heeft hij geen idee van de materiële waarde der  dingen en heeft meestal flauwe notie waar hij aan begint. Door vriendelijk en oordeelloos te zijn, eindigt hij meestal met een materiële schat én met een prinses aan zijn zijde. Wie zou dat niet willen?

Authenticiteit

Het geheim van deze boerenzoon is dat hij niet op zoek is naar de schat of de prinses. Hij is volkomen authentiek en doet precies wat hij zelf denkt dat goed is. Hij vertrouwt de medemens, waardoor de medemens hem niet kán bedriegen. Oppervlakkig gezien wel, als je wordt verleid om je koe te ruilen voor bonen dan kun je de medemens zien als listig en gemeen. Maar als je oordeelloos kijkt, dan zouden die bonen wel eens de weg naar de kunnen hemel zijn.

Butterfly circus

Ik zou iedereen willen oproepen (mijzelf incluis) om met minder oordelen in het leven te staan. De manier waarop je naar een ander kijkt, weerspiegelt de manier waarop de ander naar jou kijkt. De film “The Butterfly Circus” illustreert wat voor geweldig effect een oordeelloze manier van kijken heeft:

De hoofdpersoon (Nick Vujicic) is gehandicapt. Hij kijkt naar zichzelf zoals hij geleerd heeft dat anderen naar hem kijken. Hij is zielig, een door God verlaten persoontje, die niets anders kan dan op een stoel zitten en de beledigingen ondergaan die hem worden toegeworpen. Maar dan komt iemand, die hem voor het eerst van zijn leven ziet zoals hij is. Deze ontmoeting verandert alles.”